Föreställningen ...när vi lyser för varandra… är scenkonst för de yngsta i teckenspråkets universum. En sinnlig, omslutande och nära upplevelse där kroppen får möta ljusspel, ljudvibrationer och en levande scenografi. Föreställningen har arbetats fram av Kollaborativet i samarbete med teckenspråkiga barn och pedagoger på Motettens förskola och riktar sig till alla barn mellan 2-5 år.

Ett rött garnnystan rullar över Unga Klaras mörka scengolv i Stockholm. Gästspelande Kollaborativets skådespelare och Malmöförskolan Motettens barn – som varit med och skapat föreställningen När vi lyser för varandra och som vandrar med i en digital filmprojektion – bjuder in alla i publiken att följa med in i ett upplyst vitt scenrum, som skiftar färg. Men väl här befrias vi från att följa berättandets vanliga röda tråd. Istället välkomnas vi till ett vackert, fantasieggande och uttrycksfullt utforskande av ljud, ljus rum, material och kroppsspråk. (…) När vi lyser för varandra är en starkt kroppslig och sinnlig men också interaktiv föreställning, som med teckenspråk som ett kreativt nav lyckas famna såväl livets stora äventyr som poesi. 

Maria Herngren, Modern Barndom

Rörelser ger liv och berättar…

Ett rött garn som slingrar sig in i ett bubbeltält. Inne i tältet är det vitt och ljust – skuggorna fladdrar på väggen. Röda garn rör sig fram och blir till en stor dörr, som krymper till en liten dörr. Plötsligt går en liten människa på den röda vägen, sedan transformeras handen till en krälande spindel….. Skådespelarnas händer formar en värld synlig vilket gör allt levande och visuellt.
Likt ögon på himlavalvet blickar vi ner på händelser, liv, berättelser inne i tältet.
Vi blir omslutna av rörelsers magi som sätter fantasi i – i teckenspråks värld…tecken här och där 

Birigitta Ozolins, teckenspråksaktivist

En filmad version av föreställningen finns att ta del av HÄR.

Hus - när vi lyser för varandrafägel - när vi lyser för varandravibrationsboll - när vi lyser för varandraDjur - när vi lyser för varandraspegel - när vi lyser för varandraögon - när vi lyser för varandrastjärnor - när vi lyser för varandraL1010702

Medverkande

Projektledare och initiativtagare: Ellen Spens

Kreativ producent & foto: Charlotte Elm Ravn

Teckenspråkig kommunikatör: Gabriella Jäderlund och Emilia Linereus

Konceptutveckling och på scen: Ellen Spens, Lisbeth Hagerman, Elin Kattler, Astrid Hemer Nordenhake (scenografi & kostym), Dana Lötberg (ljus) och Erik Rask (musik och projektioner)

Kostymer: Chiara Pellizzer

Scenografi assistenter: Anna Klang och Siri Andersdotter

Teckenspråkskonsulent: Birgitta Ozolins

Referensperson: Lotta Svensson

Utställningsscenografi: Astrid Hemer Nordenhake, Anna Klang och Elma Smajic

Layout inspirationsfolder: Anna Klang 

Filmad version av föreställningen: Isac Stridsman