Jag är tid jag är rum – en sinnlig upptäcksresa på Inkonst under höstlovet och sen vidare till Hudiksvall 15-19 november! Missa inte heller seminariet Tillgänglig och inkluderande scenkonst för alla den 17 nov på Hälsinglands museum! Vi ses!

Kalendarium augusti – december 2022

12-15 augusti Minispiralen på Malmöfestivalen. Minispiralen talar till våra sinnen. Välkomna in i ett rum med ljus, skuggor, speglingar och klanger. En upplevelse för 1-2 besökare eller en liten familj. För alla oavsett språk, ålder & funktion. Upplevelsen är ca 12 min finns i festivalområdet Barnlandet. Drop in mellan kl 14-17 samtliga datum. Gratis för alla.

29 augusti – 3 september Spiralens mitt på Blå stället i Göteborg. För anpassad grundskola och fortbildning för konst- och kulturinstitutioner inom VGR. Offentliga tillfällen lördag 3 sept kl 11.00 & 13.00. Boka biljett via Blå Stället. Lördag kl 11.00 bokas HÄR! och kl 13.00 bokas HÄR!

7 – 13 september Jag är tid, Jag är rum – en sinnlig upptäcksresa på Unga Klara i Stockholm. Offentliga tillfällen lördag 10 september kl 11, 13 & 16. Boka biljett via Unga Klara HÄR!

12 september Salong på Unga Klara Den sinnliga revolutionen – ett samtal med Jonna Bornemark och Kollaborativet kl 18.00-19.30 (dörrar öppnas 17.30). Fri entré men platsbokning via Unga Klara bokas HÄR! Samtalet teckenspråktolkas.

22 september kl 14.30 -16.00 Nätverksträff med Perception – Skånes nätverk för inkluderande scenkonst i glasfoajén på Skånes Dansteater i Malmö. Nätverksträffen teckenspråkstolkas.

27 september – 7 oktober Lilla spiralen på Uppsala Stadsbibliotek. Offentliga tillfällen 1 oktober kl 11.15 & 13.15. Fri ent´re men platsbokning via biblioteket. Boka 1 okt kl 11.15 HÄR! Boka 1 okt kl 13.15 HÄR!

20 oktober kl 18.00 – 19.30 Seminarium med Fanny Ambjörnsson, Tove Mörkberg, Erika Svantesson & Ellens Spens från Kollaborativet på Inkonst. Moderator: Ylva Gislén! Fri entré. Seminariet teckenspråktolkas. Vi bjuder på fika & varm dryck.

27 oktober – 2 november Jag är tid, jag är rum – en sinnlig upptäcksresa på Inkonst i Malmö. Offentliga tillfällen lördag 5 nov kl 11 & 14, tisdag 1 nov kl 13 & 15 samt onsdag 2 nov kl 11 &13. Boka biljetter via Inkonst HÄR!

15 – 19 november Jag är tid, jag är rum – en sinnlig upptäcksresa till Hudiksvall kommun. Plats: IOGT-NTO, Trädgårdsgatan 16, Hudiksvall. För den anpassade grundskolan under vardagarna. Offentligt tillfälle lördag 19 nov kl 11.00. Plats: IOGT-NTO, Trädgårdsgatan 16, Hudiksvall. 60 kr. Boka HÄR!

17 november 15.00-17.30 seminarium TILLGÄNGLIG & INKLUDERANDE SCENKONST FÖR ALLA! Kollaborativet tillsammans med Folkteatern Gävleborg/Scen:se och Fritt spelrum på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Seminariet kommer att handla om hur konstupplevelser och pedagogiska metoder kan skapas, utvecklas och kommuniceras för alla barn och unga oavsett funktionalitet eller behov men även hur scenkonsten kan särskilt anpassas för en publik som behöver det. Seminariet riktar sig till er som arbetar med att presentera konst och kultur för barn och unga, till utövande konstnärer, till pedagoger, till er som har en anhörig med någon funktionsvariation samt till en intresserad allmänhet. Seminariet är kostnadsfritt. Vi bjuder på fika! Föranmälan gör du här: malin.frisk@hudiksvall.se Drop in möjligt i mån av plats.

30 november kl 14.30 -16.00 Nätverksträff med Perception – Skånes nätverk för inkluderande scenkonst i glasfoajén på Skånes Dansteater i Malmö. Nätverksträffen teckenspråkstolkas. Fokus för dagen är konstnärlig utveckling och scenkonstärer från två de två olika projekten Fritt spelrum och Scen:se berättar om sitt arbete. Gratis men anmälan görs till jonna.kollaborativet@gmail.com senast 28 november.

Tidigare aktiviteter under 2022

12-15 augusti Minispiralen på Malmöfestivalen. Minispiralen talar till våra sinnen. Välkomna in i ett rum med ljus, skuggor, speglingar och klanger. En upplevelse för 1-2 besökare eller en liten familj. För alla oavsett språk, ålder & funktion. Upplevelsen är ca 12 min finns i festivalområdet Barnlandet. Drop in mellan kl 14-17 samtliga datum. Gratis för alla.

10 juni kl. 16 – 16.45 medverkar vi på Scenkonstbiennalen med seminariet Sinnlig scenkonst som möjlighet. Vi hoppas på spännande samtal och att vi kan inspirera andra samt dela med oss av våra erfarenheter och perspektiv inom Jag är tid, jag är rum.

Fanny Ambjörnsson. Foto: Jan-Åke Eriksson 

Hur närma sig någon som saknar den röst som vi ofta tar för given? 

Att ta emot omsorg eller uttrycka tillit – Varför värderas inte vissa förmågor i vårt samhälle högre? 

Vad kan vi alla lära av barnen som inte begränsas av föreställningar om genus, andra normer eller språkliga dikotomier? 

 Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och genusvetare, verksam vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2004 med I en klass för sig, om gymnasietjejers syn på genus och sexualitet, som följts av en rad uppmärksammade publikationer. Förra året kom den mer självbiografiska boken Om Nadja – En systers berättelse. Nadja föddes med en allvarlig hjärnskada och behövde assistans 24 timmar om dygnet. I boken vänder Ambjörnsson frågorna tillbaka till samhället. Vad säger Nadjas historia om oss och vår tid? Vad innebär det att vara människa i ett samhälle där utveckling, självständighet och framgång värderas så starkt?

Moderator: Ylva Gislén, författare och översättare 

I samtalet med Fanny Ambjörnsson medverkar även Tove Mörkberg, kulturpedagog, författare och förälder till ett barn med funktionsnedsättning, Erika Svantesson, forskningskommunikatör, utbildad stödpedagog och förälder till barn med flerfunktionsnedsättingar samt Ellen Spens, scenkonstnär och projektledare i Kollaborativet. 

20/10 18.00 – 19.30. Dörrarna öppnas 17.30. Vi bjuder på fika och varm dryck! Teckenspråkstolkar finns på plats! Maila annie@inkonst.com för platsbokning.

Välkomna till 1:a nätverksträffen av Perception – Skånes nätverk för inkluderande scenkonst 22 april!

Foto: Casper Wiljhuzien

Välkomna att delta i uppstarten av Perception– Skånes nätverk för inkluderande scenkonst 
Kollaborativet och Skånes Dansteater tar initiativ till att starta upp ett nätverk i Skåne med fokus på tillgänglig och inkluderande scenkonst ur ett publikt perspektiv – Perception. Syftet är att aktivera frågeställningar och visa på exempel på hur en scenkonst för alla kan skapa nya normer inom scenkonstområdet. Vill du och din verksamhet vara med?
Vilka teman och frågeställningar som nätverket vill lyfta och i vilken ordning behöver självfallet komma från just er som väljer att delta med tid och tankar. Perception blir ett forum för att dela erfarenheter och kunskap samt att lyssna till andras, samt ett nätverk för inspiration, diskussioner och tips samt möjligheter att hitta lösningar på mer praktiska problem!  Perception är bl.a inspirerat av nätverket Universell Scenkonst i Västra Götaland. 

Dagens agenda 

Välkomna och intro av bakgrund och syfte med Perception av Kollaborativets projektledare och scenkonstnär Ellen Spens & producent Jonna Wakeham Ölund samt Skånes Dansteaters projektledare Marie Norrthon & Liselotte Lindahl

Vilka har vi i rummet?

Inspirationsföreläsning av Malin Aghed, medgrundare för nätverket Universell Scenkonst i Västra Götaland.

Hur går vi vidare från idag?

Datum & tid: fredag 22 april kl. 14.30 – 16.00
Plats: Skånes Dansteater, i stora glasfoajén, Östra Varvsgatan 13 A, Malmö
OSA: jonna.kollaborativet@gmail.com senast 20 april. Övrigt av vikt: Teckenspråkstolkar finns på plats och vi bjuder på fika! 

Varmt välkomna! 

Medverkan på BIBU 2022 i Helsingborg

Nu står det klart att vår sceniska produktion Jag är tid, jag är rum – En sinnlig upptäcktsresa kommer medverka på Scenkonstbiennalen för Barn och Unga inom Temaspår Funktion! Kollaborativet kommer även att delta med workshopen Material, rum, ljud och ljud i sinnligt berättande (17 maj) seminariet Att mötas i ett sinnligt språkande universum (21 maj) samt nätverksmingel Kaffe med PERCEPTION (19 maj). Boka och läs mer om våra programpunkter samt ta del av hela BIBUprogrammet HÄR!

Förstärkt stöd från Kulturrådet!

Innan jul fick vi det oerhört glädjande besked om utökat stöd på över 2,4 miljoner till projektet Jag är tid, jag är rum. Största tack! I vårt senaste nyhetsbrev berättar vi om den betydelse stödet får för projektets möjligheter att utvecklas. Läs mer HÄR!

Kalendarium januari – juni 2022

17 – 22 januari. Jag är tid, jag är rum – En sinnlig upptäcktsresa på Stenkrossen i Lund. Elevföreställningar för kommunens grundsärskolor alla vardagar. Föreställningar för allmänheten lördag 22 januari kl 11 och 13. Arr: Lunds Riksteaterförening.

31 januari – 11 februari. Spiralens mitt på Dunkers Kulturhus. Tillfällen för elevgrupper från Helsingborgs grundsärskolor samt andra bokade grupper alla vardagar. Tillfällen för allmänheten lördag 5 februari. Seminarium måndag 31 januari kl 16-18. Arr: Dunkers Kulturhus.

28 februari – 4 mars. Spiralens mitt på Kulturhuset Barbacka. Tillfällen för elevgrupper från Kristianstads grundsärskolor alla vardagar.

9-11 mars. Lilla spiralen. Rehab Kultur i Malmö.

21 april. Lilla Spiralen. Danscentrum Syd i Malmö. För deltagargrupper inom forskningsprojektet Kultur på recept samt för Danscentrums medlemmar.

22 april. PERCEPTION – Skånes nätverk för inkluderande scenkonst. Första nätverksträff, pågår mellan kl 14.30-16.00 på Skånes Dansteater. Perception görs i samarbete mellan Kollaborativet och Skånes Dansteater.

3-7 maj. Jag är tid, jag är rum – en sinnlig upptäcksresa. Sunne på byggdegården Sjösala i samarbete med Sunne Kommun, Alma Löv och Riksteatern Värmland. Tillfällen för grundsärskolor och offentlighet samt workshop för verksamma scenkonstnärer och konstnärer.

17-21 maj. Kollaborativet medverkar på Bibu – scenkonstbiennal för barn och unga i Helsingborg med föreställningen Jag är tid jag är rum – en sinnlig upptäcksresa (17 & 18 maj) workshopen Material, rum, ljud och ljud i sinnligt berättande (17 maj) seminariet Att mötas i ett sinnligt språkande universum (21 maj) samt nätverksmingel Kaffe med PERCEPTION (19 maj). Alla aktiviteter bokas på HÄR

10 juni. Kollaborativet medverkar på Scenkonstbiennalen i Västerås med seminariet Jag är tid, jag är rum – Sinnlig scenkonst som möjlighet. Aktiviter bokas via HÄR!